Team

Uw Team in privé

In ons privé leven hebben we grote verantwoordelijkheden en nemen we dagelijks belangrijke beslissingen. We besluiten om samen te gaan wonen of vrijgezel te blijven. We kiezen ervoor om wel of geen gezin te stichten. We kopen huizen en gaan langdurige, grote financiële verplichtingen aan. We veranderen van baan of worden ondernemer met alle risico’s van dien. We dagen onszelf soms uit door het lopen van een marathon, het maken van een parachutesprong of het beklimmen van een berg. En meestal gaat dat allemaal goed. En wanneer het niet goed gaat vinden we, vaak gesteund door familie en vrienden (ons privé team), wel weer een oplossing.

Des te verwonderlijk is het daarom dat we in ons zakelijke leven vaak veel minder mogen dan in ons privé leven. Dan worden onze verantwoordelijkheden ingeperkt en wordt de manager ingeschakeld voor het nemen van de echte besluiten. Voor het aangaan van een overeenkomst, het afwijken van een plan, het doen van een financiële uitgave ten behoeve van het werk en zelfs voor het nemen van een paar vrije uren moeten we toestemming vragen. Over hoe we ons werk moeten doen hebben we maar beperkte zeggenschap. Veel is voorgeschreven in handboeken, procedures en protocollen. De gevolgen van deze (klassieke) leiderschapsstijl zijn onder andere:

  • Dat medewerkers het niet meer naar hun zin hebben, het plezier en de motivatie verdwijnen en ze om 17 uur snel de deur achter zich dicht doen om plaats te maken voor écht leuke dingen.
  • De kwaliteit van de besluiten minder wordt omdat niet de managers maar de medewerkers weten wat er nodig is om doelen te bereiken en klanten tevreden te houden.
  • Besluiten te laat worden genomen, kansen onbenut blijven en klanten afhaken.
  • Bedrijven steeds meer moeite krijgen goede mensen aan te trekken omdat (vooral) de nieuwe generatie werkenden uitdaging, verantwoordelijkheid, plezier en persoonlijke ontwikkeling als criteria hebben voor een leuke job.

Team management op de zaak

Gemotiveerde mensen en teams creëer je door ze zelf te laten bepalen hoe ze hun werk doen. Door ze grote verantwoordelijkheden te geven en zelf hun besluiten te laten nemen. Op basis van een duidelijke richting en duidelijke doelen die ze begrijpen en onderschrijven. Op basis van gezamenlijke waarden die van belang zijn voor hoe je met elkaar en met klanten om gaat. In teams zijn er diverse rollen waarvoor je verschillende kwaliteiten nodig hebt. Kwaliteiten qua vakkennis maar ook qua gedrag en talenten. De leider/manager ondersteunt de teams daar waar nodig. Het faciliteren van het team, het ontwikkelen van kennis en gedrag én het versterken van onderling vertrouwen zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden van de manager.

In het boek “Niemand is belangrijker dan het team” vindt u praktische voorbeelden van deze stijl van leiderschap. Meer weten? Neem dan contact op voor het maken van een afspraak.

Mensen zijn heel goed in staat om verantwoordelijkheid te pakken en belangrijke besluiten te nemen.

Diversiteit in de kleuren van uw team draagt bij aan een betere besluitvorming én uitvoering.

Neem contact met ons op +31 242 022 383

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuws en tips over leiderschaps- en teamontwikkeling? Schrijf dan hier in voor de nieuwsbrief van Mission Command die iedere twee maanden verschijnt.

Inschrijven

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag over onze diensten of wilt u meer weten over Mission Command? Neem dan contact met ons op via +316 536 413 27 of stuur ons een bericht via het contactformulier. Wij helpen u graag verder!

Contactformulier