Mission Command leiderschap en teamontwikkeling

Mission Command is een succesvolle stijl van leiderschap en samenwerking die is ontwikkeld in het leger maar ook effectief blijkt voor het bedrijfsleven en non profit organisaties. Bij “leger” en het woord “opdrachtgericht” verschijnt bij velen het beeld van een hiërarchische organisatie met directief leiderschap. Het tegendeel is waar. De Mission Command stijl is ontwikkeld omdat de klassieke, hiërarchische stijl van leiderschap niet meer aansluit bij de complexe, chaotische en onvoorspelbare omgevingen waarin militaire eenheden opereren. De sterk wisselende omstandigheden bij buitenlandse missies vergen besluiten op het niveau, het dichtst bij de actie. De stijl richt zich op een decentrale besluitvorming en verschaft daarbij vrijheid van handelen mét mandaat voor de uitvoerende niveaus. Binnen deze stijl is de leider verantwoordelijk voor ‘wat’ en ‘waarom’ er iets moet gebeuren. De wijze waarop de opdracht wordt uitgevoerd, het ‘hoe’, laat hij over aan zijn teams in het veld.

Ook civiele bedrijven en organisaties hebben te maken met een onvoorspelbare omgeving waarin veranderingen elkaar in een hoog tempo opvolgen. Mission Command helpt hen sneller en beter in te spelen op veranderingen met als resultaat: tevreden klanten, gemotiveerde medewerkers en een goed financieel resultaat.

 

Team

Niemand is belangrijker dan het team. Binnen Mission Command is het individuele belang ondergeschikt aan het team belang. Het team is immers verantwoordelijk voor het realiseren van de opdracht. Teamgeest is daarom belangrijk. Vertrouwen, elkaars taken overnemen wanneer dat nodig is, elkaar door en door kennen en trainen in teamverband zijn essentiële aspecten binnen Mission Command.

 

Leiderschap en bedrijfsleven

Steeds meer bedrijven proberen deze stijl over te nemen omdat ook zij te maken hebben met een complexe en onvoorspelbare omgeving. De markt is een battlefield geworden waarin concurrenten elkaar bestrijden, klantenwensen continu veranderen en de technologie bestaande businessmodellen letterlijk vernietigt. De “management en control leiderschapsstijl” zit snel, flexibel en adequaat reageren op de markt in de weg. Daarnaast is de (vooral) nieuwe generatie werkenden op zoek naar waarde gedreven organisaties die ergens voor staan en met bezieling hun werk doen. Binnen de Mission Command leiderschapsstijl werken medewerkers met bevlogenheid omdat de richting duidelijk en uitdagend is en er, binnen kaders, veel vrijheid voor de uitvoering is.

 

De uitdaging

We weten en voelen vaak dat het anders en beter kan echter leiders én medewerkers zitten gevangen in oude denkpatronen. Leiders hebben jarenlang geleerd dat het belangrijk is om controle te houden, de details te kennen en dat doelen gerealiseerd worden door gedetailleerde meerjarenplannen te maken. Dat vertrouwen goed maar controle beter is. De markt en bedrijfsresultaten zijn allang niet meer “maakbaar” vanwege een onvoorspelbare en veelal chaotische markt.

Van medewerkers, die jarenlang klassiek zijn aangestuurd, wordt nu verwacht dat ze proactief en resultaatverantwoordelijk worden. Dat ze initiatieven nemen, meedenken en gaan samenwerken. Dat ze zich blijven ontwikkelen om competent te blijven voor hun job. Dat er minder regels en procedures zijn, ze meer vrijheid van handelen krijgen en meer beslissingen mogen nemen. Die verwachtingen leiden nog al eens tot angst en onzekerheid. We helpen u graag deze uitdagingen het hoofd te bieden en Mission Command in uw organisatie door te voeren.

Zelf ben ik veel te laat begonnen met het gebruik maken van een coach of een mentor. Toen ik dat deed heeft het me veel gebracht. Het is eenzaam aan de top en sparren met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij helpt bij het maken van betere keuzes. Graag deel ik mijn ervaring met leiders die eindverantwoordelijk zijn voor een organisatie.

Otto van Wiggen

De markt is een battlefield geworden waarin concurrenten elkaar bestrijden, klantenwensen continu veranderen en de technologie bestaande businessmodellen vernietigt. Het Mission Command concept helpt bedrijven sneller, flexibeler en adequater op hun markt en omgeving te reageren.

Paul Schmidt

Neem contact met ons op +31 242 022 383

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuws en tips over leiderschaps- en teamontwikkeling? Schrijf dan hier in voor de nieuwsbrief van Mission Command die iedere twee maanden verschijnt.

Inschrijven

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag over onze diensten of wilt u meer weten over Mission Command? Neem dan contact met ons op via +316 536 413 27 of stuur ons een bericht via het contactformulier. Wij helpen u graag verder!

Contactformulier